+31 (0) 24 7851129 eduard@heartforarts.com

Maarten Koningsberger

Over Maarten Koningsberger

Maarten Koningsberger, wereldberoemd in de klassieke muziek, verbind zijn naam niet zomaar aan goede doelen. Stichting Heart for Arts is er zeer gelukkig mee dat hij nauw bij de oprichting betrokken was en de doelstellingen van de stichting onderschrijft: het bevorderen van de kunst- en cultuurbeleving door middel van de uitoefening van vocale muziek en podiumkunsten in de meest brede zin van het woord; en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Hij is voorzitter van het comité van aanbevelingen.

Waar kent u Maarten Koningsberger van? Leest u meer over hem in zijn biografie hieronder.

Een grote verscheidenheid van stijlen is kenmerkend voor bariton Maarten Koningsberger.
Dat geldt voor zijn opera rollen, maar vooral ook voor zijn recitals, die bijna vier eeuwen repertoire omvatten. Zijn concertreizen brengen hem over de hele wereld naar prestigieuze zalen en festivals, van de Carnegie Hall in New York tot de Staatsopera in Berlijn en van het Concertgebouw in Amsterdam tot de Bejing Concert Hall in China en het Theater an der Wien in Wenen.

De Telegraaf kopte: “Koningsberger triomfeert in Vocale Serie Concertgebouw Amsterdam” en Trouw: “Koningsberger zingt groots recital”. Hij heeft inmiddels bijna dertig cd-opnames op zijn naam staan, waaronder Liederen van Franz Schubert, van Johannes Brahms, van Fanny Mendelssohn, van Robert Schumann, van Gustav Mahler, van John Dowland en van Darius Milhaud. Zijn cd met songs van Henry Purcell is door het toonaangevende blad Gramophone gekozen tot “Editor’s Choice” (“Perfect Purcell on a superlative release chock-full of treasures”).

Maarten houdt van het experiment: zijn cd-opname van “Die Schöne Müllerin” van Schubert met begeleiding van twee gitaren werd in binnen- en buitenland bejubeld door de pers. (Volkskrant:“Fraaie proeve van Liedkunst”, Parool: “Werkelijk prachtige bewerking die vele versies met piano overtreft”). Hij nam cd’s op met hertalingen van Seth Gaaikema (Schumann) en Jan Rot (Schubert). Zijn laatste opname “What’s New” is een cd met songs uit het Great American Songbook

Maarten Koningsberger wordt uitgenodigd door toonaangevende orkesten van over de hele wereld, zo zong hij onder meer met de Akademie Alte Musik Berlin, Les Arts Florissants, The Academy of Ancient Music, Tafelmusik Toronto, Les Talents Lyriques en The Orchestra of the Age of Enlightenment, en werkte met dirigenten als William Christie, Jeffrey Tate, Gustav Leonhardt, Gennady Roshdenstvenski, René Jacobs, Reinbert de Leeuw, Marin Alsop, Mark Minkowski, Ton Koopman, Richard Egarr, Jaap van Zweden, Roberto Benzi en Christophe Rousset.

Maarten Koningsberger wordt veel gevraagd om zitting te nemen in jury’s en geeft masterclasses over de hele wereld. Hij is als docent verbonden aan het Amsterdams Conservatorium, het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs Paris en aan het Centre de Musique Baroque de Versailles.